Friday 30 November 2012

Vitamin E Complex


Vita-E Complex®

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E. Vitamin E ini mempunyai banyak fungsi biologikal seperti antioksidan, mengawal aktiviti
enzymati dan gene expression. Selain itu, ia juga memainkan peranan di dalam fungsi neurological dan melindungi lipids serta sebagai penghalang oxidation polyunsaturated fatty acids

Sumber Vitamin E semulajadi setiap 100g adalah seperti berikut:

1. Minyak gandum - 150 mg.
2. Minyak bunga matahari - 41 mg.
3. Kekacang atau minyak kekacang (hazel atau almond) - 15 - 26 mg.
4. Minyak kelapa sawit - 15 mg.
5. Buah Kiwi (hijau) - 1.5 mg.
6. Mangga - 0.9 mg.
7. Betik - 0.3 mg.

Kadar pengambilan Vitamin E adalah berbeza mengikut umur.
The Food and Nutrition Board di The Institute of Medicine (IOM), National Academy of Sciences, US mengesyorkan pengambilan Vitamin E harian seperti berikut:

1. 0 sehingga 6 bulan - 4 mg sehari.
2. 7 sehingga 12 bulan - 5 mg sehari.
3. 1 sehingga 3 tahun - 6 mg sehari.
4. 4 sehingga 8 tahun - 7 mg sehari.
5. 9 sehingga 13 tahun - 11 mg sehari.
6. 14 tahun ke atas - 15 mg sehari.

Setiap kapsul gel lembut Shaklee memberikan:

• 400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
• Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.

Credit to:

1. National Institute of Health (4 May 2009). "Vitamin E fact sheet". http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE.asp.

2. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. (2000). Dietary Reference Intakes: Applications in Dietary Assessment. Washington, DC: National Academy Press. p. 289. OCLC 45618946.

"Hakcipta terpelihara@azman-shaari.blogspot.com. Tidak boleh diulang cetak untuk tujuan kormesil. Hanya downline di bawah saya dan nurul-syuhada.blogspot.com sahaja yang boleh mengguna pakai artikel ini secara terus."

No comments:

Post a Comment